Szolidaritás a tisztességes közmédiáért éhségsztrájkolókkal!

A Magyarországi Európa Társaság szolidáris a tisztességes közmédiáért éhségsztrájkolókkal!

2011. december 19-i döntésével az Alkotmánybíróság végre helyreállította az írott sajtó szabadságát Magyarországon, de csak félmunkát végzett: az elektronikus médiát sújtó antidemokratikus törvényi rendelkezéseket nem vizsgálta. Tette ezt annak ellenére, hogy immár egy esztendeje zajlik a közmédia radikális átalakítása, s az érdekképviseletek tehetetlenek a csoportos létszámleépítéssel fedezett politikai tisztogatással szemben.

A Magyarországi Európa Társaság szolidaritását fejezi ki mindazok mellett, akik éhségsztrájkot folytatnak a tisztességes közmédia alapfeltételeinek biztosításáért. A MET megállapítja, hogy Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka kezdeményezése nélkül valószínűleg soha nem került volna sor a köztelevíziók december 3-i híradóiban elkövetett „szakmai hibák” kivizsgálására és a felelősök részleges szankcionálására, de a teljes igazságot a közmédia vezetői még mindig titkolják a nyilvánosság elől. Ráadásul az eddigi büntetések következetlenek maradtak, és még mindig hiányoznak a szerkesztői cenzúra kiiktatásának garanciái, jóllehet immár feketén-fehéren lelepleződött az egész Európát megrázó magyar médiatörvény.

A MET, mint korábbi közleményeiben, továbbra is Európa egyik legfontosabb vívmányaként tekint a sajtószabadságra, és a mindenkori kormányzattól független közmédia szavatolására. Érthetetlennek és megengedhetetlennek tartja, hogy az Európai Unió egyik tagállamában mindezért az éhségsztrájk végletes eszközével kelljen küzdeni.

Budapest, 2011.december 21.

A nyilatkozatot támogatták 38-an, tartózkodtak 2-en, ellene szavazott 1 fő.