Az oroszországi sajtószabadságról

Ismét politikailag motivált gyilkossággal szembesül mindenekelőtt Oroszország, és nyomában az egész világ. Az orosz államelnök, Vlagyimir Putyin politikáját gyakran bíráló, írásaiban az orosz kormány csecsenföldi jogsértéseit feltáró Anna Politkovszkaja megölése a sajtószabadság elleni brutális támadás.

Nem tudjuk, ki áll a gyilkosság mögött, de azt igen, hogy kiknek áll érdekében a kormányzat tevékenységét ellenőrző újságírók elhallgattatása. Aligha meglepetés, hogy a Kreml nem képviseltette magát az újságírónő temetésén. Németországi látogatásán Putyin elnök elítélte ugyan a gyilkosságot, de bagatellizálta a rendszerkritikus újságírónő írásainak jelentőségét. Felelős politikustól ez a magatartás elfogadhatatlan.

A szabad sajtó az Európai Unió egyik legfontosabb alapértéke. Az uniós intézményeknek és a tagállamok mindenkori kormányainak kötelességük megvédelmezni a sajtószabadságot. Nemcsak az Unió határain belül: elvárjuk, hogy az EU-n kívüli országokkal szemben is képviseljék ezt az alapelvet. Miután az október 20-i informális csúcstalálkozójára a soros finn elnökség meghívta Putyin elnököt, a Magyarországi Európa Társaság sürgeti Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt: politikustársaival együtt  hozza az orosz elnök tudomására a találkozón, hogy az Európai Unió számára az emberi jogok védelme és a demokrácia alapelvei elsőbbséget élveznek, amelyek nem áldozhatóak fel a gazdasági érdekek oltárán. Az uniós vezetők kérjék számon Putyinon a sajtószabadság védelmét, ne hagyják szó nélkül, hogy a független orosz sajtó pénzügyi tönkretétele után a bátor újságírók fizikai megsemmisítése lett a cél! Tegyék világossá, hogy az Orosz Föderáció és az Európai Unió hosszú távú viszonyában mindig is meghatározó marad ez az értékrend!

Budapest, 2006. október 16.

A nyilatkozathoz csatlakozott a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete, a Sajtószabadság Központ és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület.

* A nyilatkozat nem feltétlenül egyezik meg minden MET-tag véleményével.